Dallapee 28.10.2017


Juha Hostikka & Dallapé

Sinivalkoisia säveliä – syksyn parhaat tanssit
Musiikkiopisto Mäntsälässä ja Mäntsälän kulttuuripalvelut järjestävät syksyn parhaat tanssit Mäntsälän Suurlavalla la 28.10. Esiintyjinä ovat Juha Hostikka ja Dallapé-orkesteri.
Illan aikana kuullaan suomalaista iskelmää 100-vuoden ajalta.

Tenori Juha Hostikka on oopperalaulaja ja Dallapé-orkesteri johtaja. Hän on opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa Peter Lindroosin oppilaana ja saksofonin soittoa Oulunkylän Pop/Jazz-opistossa. Lähes 40 oopperaroolia laulanut Hostikka on esiintynyt oopperalavoilla muun muassa Suomen Kansallisoopperassa, Savonlinna Oopperajuhlilla ja useissa muissa kotimaisissa oopperaproduktioissa sekä Lontoon Proms-festivaaleilla Lontoossa.

Vuonna 1925 perustetulla Dallapé-orkesterilla on ollut keskeinen asema suomalaisen kevyen musiikin kehityksessä.
Yhtyeen perustamisaikoihin uudenaikainen tanssimusiikki oli vähitellen leviämässä Suomen kaupunkeihin ja Helsingissä oli tanssiyhtyeitä, jotka soittivat ajan ulkomaisia suosikkisävelmiä. Dallapén tehtäväksi tuli luoda ”ajan henkeä” vastaava kotimainen tanssimusiikki, jossa uudet vaikutteet yhdistettäisiin kansanomaisiin perinteisiin. Orkesteri toimi aluksi nelihenkisenä (kaksi harmonikkaa, banjo ja rummut). Orkesterin koko kasvoi vähitellen ja vuonna 1930 tehtiin jo ensimmäiset levytykset.  
Kesällä 1932 Dallapé teki ensimmäisenä tanssiorkesterina kiertueen ympäri maata ja loi siten pohjan maineensa kasvulle. Kiertueesta tuli jokavuotinen perinne.
Dallapén tyyli oli aluksi varsin perinteinen: harmonikka oli vallitseva soitin ja ohjelmistossa oli uudenaikaisten  ”foksien” lisäksi jenkkoja ja polkkia. Orkesteri koko kasvoi vuosien myötä ja tyyli uudistui. Yhtyeen taiteellisena johtajana ja laulusolistina toimi 30-luvun lopulla aikansa suosituin laulaja Georg Malmstén.  Yhtye teki vuosittain lukuisia levytyksiä sekä Malmsténin että muiden laulusolistien kanssa. Tuolloin levylautaselle päätyivät sellaisetkappaleet kuten Tullaan tullaan, Tuohinen sormus, Valkea sisar, Sataman valot ja Pieni sydän.
Talvisodan aattona 1939 orkesteri hajosi, toimi välirauhan aikana, mutta hajosi taas. Rauhan palattua orkesteri koottiin uudestaan ja sama kokoonpano jatkoi aina vuoteen 1955. Ns. ”humppamusiikin” tultua muotiin 1960-luvulla Dallapé koottiin uudelleen kasaan ja yhtye esiintyi ahkerasti. Keikkoja saattoi olla vuodessa yli sata

Nykyään Dallapé-orkesteri soittaa jälleen suurella kokoonpanolla. Orkesteri julkaisi 2010 uuden levyn Jälleen soittaa Dallapé, jossa solisteina olivat Juha Hostikka ja Sami Saari sekä vierailevana solistina Topi Sorsakoski. Vuonna 2013 Juha Hostikka ja Dallapé-orkesteri jatkoivat esiintymisiään. Yhtye julkaisi 15. marraskuuta 2013 albumin Matkalla Timbuktuun, jolla vierailevana solistina on lauluyhtye Rajaton.

Sinivalkoisia säveliä
Mäntsälän Suurlava
28.10.2017 klo 17-20
Juha Hostikka, laulu
Dallapé- orkesteri
Liput: 10 €
+65 –vuotiaat sekä lapset alle 12 – vapaa pääsy

Ennakkomyynti Mäntsälässä: Mäntsälän kunnan palvelupiste, Kirjakauppa Kipa (Käteismaksu)
Lisätietoja
Tarja Kuusela, Mäntsälän kunta
puh. 040-3145 397
tarja.kuusela@mantsala.fi

TAPAHTUMASSA KAKKUBUFFET  10,00€/HLÖ

TARJOLLA MAKEITA JA SUOLAISIA KAKKUJA JA PIIRAITA


 


 

 

 

  

 

Mäntsälän Suurlava sai Mäntsälän kunnan Vuoden kulttuuriteko -palkinnon 2014. Kiitos siitä kaikille äänestäjille ja Mäntsälän kunnalle ja kuntalaisille. Tästä me vaan petraamme juoksua ja annamme lavan kaikenlaisen kulttuuriin alttariksi.